Voor de pers

Seven and Friends

Wij zijn Seven and Friends, een groep enthousiaste muzikanten en zangers met een speciale focus op het vrijwilligerswerk onder gedetineerden in de Nederlandse gevangenissen.

Eind jaren 90 kregen we de kans om op te treden in de gevangenis in Heerhugowaard tijdens een kerstviering. Dit werd zo positief ontvangen door de gedetineerden en de gevangenispastor dat we besloten vaker met kerst of andere momenten in de gevangenis te spelen. Niet alleen in Heerhugowaard, maar ook in andere detentiecentra werden we gevraagd om op te treden in de gevangeniskapel of soms ook in de sportzaal. En zo ontstond een gelegenheidsband. Met de vaste kern van de groep vormen we nu al een paar jaar de band Seven and Friends. Er bleken al meer bands met de naam Seven te zijn en omdat we de groep regelmatig uitbreiden met extra muzikanten en vocalisten, hebben we Friends aan de naam toegevoegd. Hoewel onze focus ligt op het vrijwilligerswerk in gevangenis, spelen we ook buiten de muren. Zo hebben we bijvoorbeeld muzikale invulling gegeven aan diverse kerkdiensten.

Onze inspiratie halen we uit het evangelie, het goede nieuws dat er dankzij Jezus een nieuw begin mogelijk is. Dit is wat we proberen over te dragen als we in de gevangenis zijn. Dat doen we door middel van praisemuziek, gospelnummers, maar ook popsongs met een opbouwende tekst. En daar bleek behoefte aan te zijn. Helaas konden we niet altijd aan alle aanvragen voldoen die via het gevangenispastoraat bij ons binnenkwamen. Om toch iets mee te kunnen geven aan de gedetineerden, ontstond het idee om een cd te maken met liederen die zich goed lenen voor de kerkdiensten in de gevangenis of op de cel beluisterd kunnen worden. Onder de projectnaam Praise in Prison hebben we inmiddels twee cd’s uitgebracht met nummers in het Nederlands, Engels en Spaans. De gevangenis bleek heel internationaal te zijn en daarom kozen we voor een meertalige aanpak. Spaans spreken we geen van alle, maar met de hulp van een taaldocent is het ons toch gelukt blijkens de complimenten die we kregen van Spaanssprekende luisteraars. Door de cd’s ook buiten de gevangenis te promoten en te verkopen, werd het mogelijk om ze gratis beschikbaar te stellen voor de gedetineerden. Zo hebben we veel cd’s van Praise in Prison binnen de muren van de gevangenissen kunnen uitdelen, zo’n 1700 in totaal. En inmiddels zijn we gestart met de voorbereidingen voor een nieuwe cd met voornamelijk kerst- en paasliederen.